Piens un piena produkti

Bioloģiskie piena produkti – sviests, jogurts, siers, biezpiens, biezpiena sieriņi, sākas ar pienu – vislabāko, ko devis bioloģiski audzēts dzīvnieks. Tas nāk no lopiem, kas ēduši bioloģiski audzētu zāli un rupjo lopbarību, neizmantojot  ģenētiski modificētu soju vai kukurūzu. Tiem nodrošinātas pastaigas, pietiekami plaša dzīves telpa vai arī tie dzīvo brīvās ganībās un elpo veselīgo lauku gaisu. Slimības ārstē ar profilaksi – nodrošinot dzīvniekiem veselīgus apstākļus, un tāpēc ķīmiskās zāles ir jālieto tikai izņēmuma gadījumos.

 

Tad, kad piens nonāk pie pārstrādātāja – vai tas būtu zemnieka paša virtuvē, kur notiek mājražošana, vai arī rūpnīcā, kurai ir sertificēta bioloģiskā pārstrāde, tam pievieno bioloģiski sertificētas izejvielas, un rodas gardi un kvalitatīvi produkti. Turklāt tiem nav pievienoti mākslīgie saldinātāji, krāsvielas un aromatizētāji.

 

Pētījumi rāda, ka bioloģiskajā pienā ir vairāk omega-3 taukskābes, kā arī veselībai labvēlīgāka Omega-3 un Omega-6 taukskābju proprcija, ir labi sirds un asinsvadu veselībai. (Benbrook et al pētījums [SAITE: http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.00824...)

 

Pētījums, kurā analizēta ar krūti barojošu māmiņu apēstā ietekme uz zīdaiņa veselību, atklāts, ka mammām, kuras vairāk lietoja bioloģisko pienu, mazuļi mazāk cieta no ekzēmas. (links uz Nīderlandes pētījumu http://journals.cambridge.org/download.php?file=%2FBJN%2FBJN99_03%2FS000...)

 

Latvijas bioloģiskajās saimniecībās tieši piena ražošana ir galvenā nozare – 2013. gadā saražots gandrīz 70 tūkstoši tonnu piena, no kuriem 0,5 tūkstotis tonnas bija kazas piens, un no tā top augstvērtīgi un kvalitatīvi produkti.

 

Latvijā ražoti bioloģiskie piena produkti – piens, kefīrs, biezpiens, jogurts, biezpiena sieriņi - ir pieejami lielākajos lielveikalos – meklējiet produktus ar zaļo ekolapiņu! 

 

Padalies